Kalo te përmbajtja kryesore
Apoteca.al
← Të gjithë përbërësit

Përbërësit

Acid salicilik

2-hydroxybenzoic acid

Acidi salicilik është një acid aromatik organik (2‑hidroksibenzoik) që gjendet natyrshëm në disa bimë dhe përdoret gjerësisht si përbërës funksional në kozmetikë. Në formulime shfaqet si pluhur kristalor dhe zakonisht tretet në faza të përshtatshme të formulës, duke u përdorur si acid i lirë ose si kripëra salicilati (p.sh. sodium salicylate, potassium salicylate, TEA‑salicylate). Në kujdesin e lëkurës përdoret në produkte leave‑on dhe rinse‑off, si xhel, serum, tonik, krem ose pastrues, ku përqendrimi shprehet zakonisht si “acid” (ekuivalent i acidit salicilik). Në kujdesin e flokëve mund të gjendet në shampo dhe produkte për skalpin. Në disa formulime mund të shërbejë edhe si konservues, sipas kushteve të lejuara rregullatore. Përzgjedhja e pH‑së dhe e sistemit tretës është pjesë e dizajnit të formulës për të ruajtur stabilitetin dhe përputhshmërinë me përbërës të tjerë.

Pretendime të miratuara

Pretendime të miratuara

Asnjë pretendim i miratuar ende.

Shënime sigurie

EFSA nuk ka vendosur një nivel të sipërm të tolerueshëm (UL) për acidin salicilik si lëndë ushqyese, pasi nuk është vitaminë apo mineral me NRV/UL të përcaktuar. Në kozmetikë në BE, acidi salicilik dhe kripërat e tij janë substanca të kufizuara dhe përdorimi i tyre lejohet vetëm brenda kushteve dhe përqendrimeve të përcaktuara në Aneksin III të Rregullores (EC) 1223/2009. Mund të ndërveprojë me produkte të tjera topike që përmbajnë përbërës irritues ose keratolitikë; konsultohuni me mjekun para përdorimit. Mund të ndërveprojë me salicilate të tjera (p.sh. methyl salicylate) ose me aspirinën në kontekste të caktuara; konsultohuni me mjekun para përdorimit. Gjatë shtatzënisë, gjidhënies dhe për fëmijët, konsultohuni me mjekun para përdorimit.

Produktet që e përmbajnë

Produktet që e përmbajnë