
Përbërësit
Likopen
Likopenë · Tomato oleoresin
Likopeni është një karotenoid (pigment natyror lipofil) me ngjyrë të kuqe, i pranishëm në domate dhe në fruta e perime të tjera të kuqe. Kimikisht është një hidrokarbur tetraterpenik (C40H56) me shumë lidhje dyfishe, që gjendet si izomerë all‑trans dhe cis. Në suplemente përdoret si likopen i izoluar ose si oleorezinë/ekstrakt domateje i standardizuar, shpesh i formuluar në softgel me vajra për ta mbajtur të tretshëm. Në etiketim mund të shfaqet edhe si “E160d” kur përdoret si ngjyrues ushqimor. Në kozmetikë përdoret në formula lipofile si serumë ose kremra, zakonisht i inkapsuluar ose i shpërndarë në fazën vajore për stabilitet dhe ngjyrë. Burimet industriale përfshijnë ekstraktin nga domatja dhe, në disa produkte, likopen të prodhuar nga mikroorganizma ose në forma të stabilizuara (p.sh. beadlets).
Pretendime të miratuara
Pretendime të miratuara
Asnjë pretendim i miratuar ende.
Shënime sigurie
EFSA nuk ka vendosur një nivel të sipërm të tolerueshëm (UL) për likopenin si lëndë ushqyese; në vend të tij, EFSA ka përcaktuar një marrje ditore të pranueshme (ADI) për likopenin prej 0,5 mg/kg peshë trupore në ditë nga të gjitha burimet. Likopeni mund të ndërveprojë me disa produkte që ndikojnë koagulimin ose funksionin e trombociteve; konsultohuni me mjekun para përdorimit. Gjatë shtatzënisë, gjidhënies dhe për fëmijët, konsultohuni me mjekun para përdorimit.
Produktet që e përmbajnë


