Kalo te përmbajtja kryesore
Apoteca.al
← Të gjithë përbërësit

Përbërësit

Shafran i Indisë (Kurkuma)

Curcuma longa · Turmeric extract

Kurkuma është rizoma e tharë e Curcuma longa L. (familja Zingiberaceae), e njohur për ngjyrën e saj të verdhë-portokalli dhe aromën karakteristike. Në produkte ushqimore dhe suplemente përdoret si pluhur i rizomës ose si ekstrakt i standardizuar në kurkuminoide, ku përbërësi kryesor është kurkumina; në etiketim mund të shfaqet edhe si “curcumin”. Në ushqime mund të gjendet edhe si ngjyrues ushqimor me emërtimin E 100. Në kozmetikë përdoret si lëndë bimore e bluar ose si ekstrakt i rizomës, zakonisht në baza ujore, glicerinike ose vajore, dhe mund të jetë pjesë e formulave si maska, serume, kremra ose pastrues. Për shkak të pigmentit intensiv, formulimet shpesh synojnë stabilitetin e ngjyrës dhe minimizimin e njollosjes në tekstile. Në treg gjenden edhe forma të përqendruara të ekstraktit në pluhur për kapsula, tableta ose përzierje pluhurash.

Pretendime të miratuara

Pretendime të miratuara

Asnjë pretendim i miratuar ende.

Shënime sigurie

EFSA nuk ka vendosur një nivel të sipërm të tolerueshëm (UL) për të rriturit për kurkumën/kurkuminën si përbërës suplementi; për kurkuminën si aditiv ushqimor (E 100) EFSA ka konfirmuar një ADI prej 3 mg/kg peshë trupore/ditë. Kurkuma/kurkumina mund të ndërveprojë me disa antikoagulantë ose antiagregantë; konsultohuni me mjekun para përdorimit. Mund të ndërveprojë me disa barna që ndikojnë në metabolizmin hepatik ose në funksionin e tëmthit; konsultohuni me mjekun para përdorimit. Gjatë shtatzënisë, gjidhënies dhe te fëmijët duhet të konsultoheni me mjekun para përdorimit.

Produktet që e përmbajnë

Produktet që e përmbajnë