
Përbërësit
Tribulus terrestris
Tribulus terrestris Extract · Tribulus terrestris L. · Tribuli terrestris herba · Puncture vine · Goathead · Caltrop · Tribulus Terrestris Root Extract · TRIBULUS TERRESTRIS FRUIT/STEM EXTRACT · Protodioscin
Tribulus terrestris është një bimë barishtore e familjes Zygophyllaceae, e njohur në literaturë botanike si “puncture vine”, me pjesë të përdorura në produkte që përfshijnë frutin, pjesët ajrore dhe rrënjën. Në suplemente ushqimore zakonisht gjendet si pluhur bime ose si ekstrakt i thatë, shpesh i standardizuar për përmbajtje saponinash steroidale (p.sh. furostanol glycosides) dhe ndonjëherë i deklaruar me përqindje të protodioscin-it, në varësi të pjesës së bimës dhe origjinës. Përbërja kimike e ekstrakteve mund të ndryshojë ndjeshëm sipas “chemotype”-it, metodës së ekstraktimit dhe standardizimit, ndaj në etiketë mund të shfaqen raporte ekstrakti (p.sh. DER) ose përqindje të fraksioneve. Në kozmetikë mund të haset si ekstrakt bimore për përdorim topik, i listuar me emërtim INCI sipas pjesës së bimës (p.sh. ekstrakt rrënje ose ekstrakt frut/kërcell). Në formulime, zakonisht kombinohet me ekstrakte të tjera botanike dhe bartës si maltodekstrina, ndërsa në produkte topike mund të jetë pjesë e serumeve, kremrave ose tonikëve me ekstrakte bimore.
Pretendime të miratuara
Pretendime të miratuara
Asnjë pretendim i miratuar ende.
Shënime sigurie
EFSA nuk ka vendosur një nivel të sipërm të tolerueshëm (UL) specifik për Tribulus terrestris. Për shkak të ndryshueshmërisë së ekstrakteve botanike dhe standardizimeve në treg, toleranca dhe profili i padëshiruar mund të ndryshojnë mes produkteve. Mund të ndërveprojë me disa barna me veprim hormonal ose me barna që ndikojnë metabolizmin hepatik; konsultohuni me mjekun para përdorimit. Mund të ndërveprojë me disa barna për tensionin e gjakut ose glukozën; konsultohuni me mjekun para përdorimit. Gratë shtatzëna, gratë në gji dhe fëmijët duhet të konsultohen me mjekun para përdorimit.
Produktet që e përmbajnë


