Kalo te përmbajtja kryesore
Apoteca.al
← Të gjithë përbërësit

Përbërësit

Valerianë

Valeriana officinalis · Valerian root · Valerianae radix

Valeriana (Valeriana officinalis L.) është një bimë barishtore shumëvjeçare; në produkte përdoret kryesisht rrënja dhe rizoma e tharë, e njohur në etiketim si “valerian root” ose Valerianae radix. Lënda bimore përpunohet zakonisht si pluhur i rrënjës, si ekstrakt i thatë ose ekstrakt hidroalkoolik, dhe mund të standardizohet sipas përbërësve karakteristikë si acidet valerenike. Në suplementet ushqimore gjendet shpesh në kapsula, tableta ose pika, vetëm ose në përzierje me ekstrakte të tjera bimore. Në kozmetikë mund të shfaqet si përbërës aromatik ose si ekstrakt bimor, me emërtim INCI të tipit Valeriana Officinalis Rhizome/Root Extract. Specia botanike dhe pjesa e përdorur janë të rëndësishme, sepse emri “valerian” mund të përdoret edhe për specie të tjera të gjinisë Valeriana.

Pretendime të miratuara

Pretendime të miratuara

Asnjë pretendim i miratuar ende.

Shënime sigurie

EFSA nuk ka vendosur një nivel të sipërm të tolerueshëm (UL) të harmonizuar për të rriturit për valerianën (Valeriana officinalis) si botanik. Valeriana mund të ndërveprojë me produkte që veprojnë në sistemin nervor qendror, përfshirë qetësuesit dhe alkoolin; konsultohuni me mjekun para përdorimit. Mund të ndërveprojë edhe me barna që metabolizohen nga enzimat hepatike; konsultohuni me mjekun para përdorimit. Gjatë shtatzënisë, gjidhënies dhe te fëmijët duhet të konsultoheni me mjekun para përdorimit.

Produktet që e përmbajnë

Produktet që e përmbajnë