
Markë franceze e dermokozmetikës, që ndërthur ekspertizën dermatologjike me inovacionin shkencor — pjesë e edicionit tonë të parë.
Zbulo markën →Produktet
Kërkime të ngjashme
Përbërës të lidhur
Mineral gjurmë antioksidant; mbështet kockat dhe indin lidhor.
Pretendime të miratuara
D-manoza është një monosakarid (sheqer i thjeshtë) i familjes së aldoheksozave, izomer strukturor i glukozës, që gjendet natyrshëm në disa bimë dhe edhe në organizëm si pjesë e strukturave të karbohidrateve të lidhura me proteina. Në suplemente ushqimore përdoret zakonisht si D-manozë e pastër në formë pluhuri, kapsulash ose sasheve, ku shërben si burim i këtij sheqeri specifik. Kimikisht paraqitet si C6H12O6 dhe mund të gjendet në forma të ndryshme të unazës (p.sh. mannopiranozë) në tretësira ujore. Në kozmetikë mund të shfaqet në listën INCI si MANNOSE dhe përdoret si humektant, pra si përbërës që lidhet me ujin në formulë. E gjeni në produkte si kremra, serume ose maska, zakonisht në përqendrime të ulëta si pjesë e një kompleksi hidratues me sheqerna të tjerë.
Koenzima Q10 është një benzoquinonë lipofile (ubiquinone-10), e pranishme natyrshëm në qelizat e njeriut dhe në shumë ushqime në sasi të vogla. Në suplemente ushqimore zakonisht ofrohet si ubiquinone (forma e oksiduar) ose ubiquinol (forma e reduktuar), të dyja të shpërndara në vajra ose të mikroenkapsuluara për formulime në kapsula të buta, kapsula ose pluhur. Në kozmetikë deklarohet shpesh me emrin INCI “Ubiquinone” dhe përdoret në emulsione si kremra fytyre, produkte për zonën e syve, serume dhe losione trupi. Si molekulë e tretshme në yndyrë, ajo formulohet zakonisht me fazë vajore dhe antioksidantë të tjerë të formulës për stabilitet. Në etiketim mund të shfaqet edhe si “ubidecarenone”, një emërtim i përdorur në disa tregje për të njëjtën substancë. Materiali kozmetik dhe ai për suplemente mund të prodhohen me fermentim ose sintezë dhe pastaj të standardizohen për pastërti.
Maka është rrënja/hipokotili i tharë i bimës andine Lepidium meyenii (Brassicaceae), e njohur si një kulturë ushqimore e zonave të larta të Perusë. Në suplemente paraqitet më shpesh si pluhur i rrënjës së plotë, si pluhur i “gelatinizuar” (i përpunuar me nxehtësi dhe presion për të ndryshuar fraksionin e niseshtesë) ose si ekstrakt i përqendruar, ndonjëherë i standardizuar sipas grupeve të përbërësve natyrorë. Lënda e parë mund të vijë nga varietete të ndryshme ngjyrash (p.sh. e verdhë, e kuqe, e zezë), të cilat në treg shpesh shënohen në etiketë si pjesë e identitetit të produktit. Përbërja e saj përfshin karbohidrate, fibra dhe komponime karakteristike të kësaj bime, si glukozinolate dhe macamides, të cilat mund të ndryshojnë sipas origjinës dhe përpunimit. Në produkte përdoret në kapsula, tableta, pluhur për përzierje në pije ose në formula të kombinuara me ekstrakte të tjera bimore. Në BE, Lepidium meyenii është listuar në Katalogun e Statusit të Uuselintarqimeve si ushqim i përdorur në mënyrë të konsiderueshme para 15 majit 1997, prandaj zakonisht nuk klasifikohet si uuselintarqim.
Vitamin C
Pretendime të miratuara
Boronica e kuqe (cranberry) është fruti i bimës Vaccinium macrocarpon (Ericaceae), një kokërr e kuqe me shije të theksuar të thartë, e përdorur si ushqim dhe si lëndë e parë për suplemente. Në produkte gjendet si pluhur fruti i tharë, si koncentrat lëngu, ose si ekstrakt i frutit, shpesh i standardizuar për përmbajtjen e polifenoleve, veçanërisht proantocianidinave (PAC), ku theksohen shpesh PAC të tipit A. Përbërja natyrore përfshin edhe antocianina, flavonole dhe acide organike, ndërsa përqendrimi i këtyre përbërësve ndryshon sipas kultivarit dhe mënyrës së përpunimit. Cranberry përdoret kryesisht në kapsula, tableta, pluhur për tretje, si dhe në forma të lëngshme; në kozmetikë mund të gjendet si ekstrakt fruti ose si përbërës aromatik në formula me origjinë bimore.
Pretendime të miratuara
Pretendime të miratuara
Lactobacillus është një gjini bakteresh të acidit laktik (LAB) që gjenden natyrshëm në ushqime të fermentuara dhe në mikrobiotën e njeriut. Në suplementet ushqimore përdoret zakonisht si kulturë probiotike e identifikuar saktë me gjini, specie dhe shpesh edhe me kodin e shtamit, ndërsa doza shprehet zakonisht në CFU (njësi formuese kolonish). Në vitet e fundit, shumë specie që më parë quheshin “Lactobacillus” janë riklasifikuar në gjini të reja (p.sh. Lactiplantibacillus, Lacticaseibacillus, Limosilactobacillus), ndaj në etiketa mund të shfaqen emërtime të vjetra dhe të reja për të njëjtat mikroorganizma. Në produkte, këto kultura paraqiten si pluhur i liofilizuar në kapsula, qese pluhuri ose tableta, shpesh të kombinuara me prebiotikë ose me shtame të tjera bakteriale. Në kozmetikë, termi “Lactobacillus” mund të shfaqet edhe si pjesë e fermentimeve ose filtrateve të fermentimit (INCI), ku materiali nuk është domosdoshmërisht kulturë e gjallë. Për shkak se “Lactobacillus” është një emërtim i gjerë në nivel gjinie, cilësia dhe karakteristikat e përbërësit varen nga specia dhe shtami i deklaruar në etiketë.
Kolagjeni është një familje proteinash fibroze që gjenden natyrshëm në indet lidhëse të kafshëve dhe, në produktet për konsum, merret zakonisht nga burime bovine, derri ose detare. Në suplemente përdoret shpesh si kolagjen i hidrolizuar, i njohur edhe si “collagen peptides”, ku proteina është ndarë në peptide më të vogla për t’u tretur dhe për t’u përzier lehtë në pluhur, kapsula, tableta ose pije. Në etiketim mund të shfaqet si “hydrolyzed collagen” ose “collagen peptides”, ndërsa për origjinën mund të specifikohet “marine”, “bovine” ose “porcine”. Në kozmetikë, kolagjeni zakonisht paraqitet me emrin INCI “Hydrolyzed Collagen” dhe përdoret në formula ujore si serum, krem ose maskë, shpesh në përqendrime të ulëta dhe në kombinim me humektantë e polimere film-formuese. Si lëndë e parë, ai është një përzierje aminoacidesh, peptidesh dhe proteinash, me karakteristika që varen nga burimi dhe shkalla e hidrolizës. Për shkak të natyrës së tij proteinike, produktet me kolagjen mund të kenë aromë ose shije karakteristike, ndaj shpesh ofrohen edhe versione të aromatizuara.