
Markë franceze e dermokozmetikës, që ndërthur ekspertizën dermatologjike me inovacionin shkencor — pjesë e edicionit tonë të parë.
Zbulo markën →Produktet
Kërkime të ngjashme
Përbërës të lidhur
Boronica e kuqe (cranberry) është fruti i bimës Vaccinium macrocarpon (Ericaceae), një kokërr e kuqe me shije të theksuar të thartë, e përdorur si ushqim dhe si lëndë e parë për suplemente. Në produkte gjendet si pluhur fruti i tharë, si koncentrat lëngu, ose si ekstrakt i frutit, shpesh i standardizuar për përmbajtjen e polifenoleve, veçanërisht proantocianidinave (PAC), ku theksohen shpesh PAC të tipit A. Përbërja natyrore përfshin edhe antocianina, flavonole dhe acide organike, ndërsa përqendrimi i këtyre përbërësve ndryshon sipas kultivarit dhe mënyrës së përpunimit. Cranberry përdoret kryesisht në kapsula, tableta, pluhur për tretje, si dhe në forma të lëngshme; në kozmetikë mund të gjendet si ekstrakt fruti ose si përbërës aromatik në formula me origjinë bimore.
Tribulus terrestris është një bimë barishtore e familjes Zygophyllaceae, e njohur në literaturë botanike si “puncture vine”, me pjesë të përdorura në produkte që përfshijnë frutin, pjesët ajrore dhe rrënjën. Në suplemente ushqimore zakonisht gjendet si pluhur bime ose si ekstrakt i thatë, shpesh i standardizuar për përmbajtje saponinash steroidale (p.sh. furostanol glycosides) dhe ndonjëherë i deklaruar me përqindje të protodioscin-it, në varësi të pjesës së bimës dhe origjinës. Përbërja kimike e ekstrakteve mund të ndryshojë ndjeshëm sipas “chemotype”-it, metodës së ekstraktimit dhe standardizimit, ndaj në etiketë mund të shfaqen raporte ekstrakti (p.sh. DER) ose përqindje të fraksioneve. Në kozmetikë mund të haset si ekstrakt bimore për përdorim topik, i listuar me emërtim INCI sipas pjesës së bimës (p.sh. ekstrakt rrënje ose ekstrakt frut/kërcell). Në formulime, zakonisht kombinohet me ekstrakte të tjera botanike dhe bartës si maltodekstrina, ndërsa në produkte topike mund të jetë pjesë e serumeve, kremrave ose tonikëve me ekstrakte bimore.
Gjembi i gomaritt është bima Silybum marianum (L.) Gaertn., e njohur sidomos për frutat/farat e saj, nga të cilat përftohen ekstrakte bimore me përbërës karakteristikë të quajtur silymarinë (një kompleks flavonolignanësh). Në suplemente ushqimore përdoret zakonisht si ekstrakt i farës/frutit, shpesh i standardizuar në një përqindje të deklaruar silymarine, dhe paraqitet në kapsula, tableta, pluhur ose pika. Në kozmetikë mund të shfaqet si ekstrakt i Silybum marianum në fazë ujore ose glicerinike, ose si derivat/ester i lidhur me lipide, i përshtatshëm për formula vajore. Në listat e përbërësve kozmetikë emërtimi zakonisht jepet sipas INCI, p.sh. Silybum Marianum Extract ose Silybum Marianum Fruit Extract. Përbërja e ekstrakteve mund të ndryshojë sipas pjesës së bimës, metodës së ekstraktimit dhe nivelit të standardizimit, ndaj produktet me të njëjtin emër bimore nuk janë domosdoshmërisht të krahasueshme. Në produkte, gjembi i qumështit gjendet si përbërës i vetëm ose i kombinuar me ekstrakte të tjera bimore dhe antioksidantë të zakonshëm të formulimit.
Farat e koprës janë frutat e thata (të quajtura shpesh “fara”) të bimës aromatike Foeniculum vulgare, të pasura me vajra esencialë dhe përbërës aromatikë tipikë të familjes Apiaceae. Në suplemente përdoren si farë e bluar, si pluhur, si ekstrakt i standardizuar ose si tinkturë, me profile që ndryshojnë sipas varietetit dhe mënyrës së nxjerrjes. Në kozmetikë shfaqen kryesisht si ekstrakt i farës, me emërtimin INCI Foeniculum Vulgare Seed Extract, zakonisht si ekstrakt me tretës (p.sh. glicerinë/ujë) i integruar në formula të lëngshme. Përbërja aromatike mund të përfshijë edhe përbërës natyralë si estragoli, ndaj produktet e ndryshme mund të kenë karakteristika të ndryshme organoleptike. Në praktikë gjendet në kapsula, çajra/infuzione, pika, si edhe në produkte kujdesi për lëkurën ku ekstrakti përdoret në përqendrime të ulëta. Si lëndë bimore, cilësia lidhet ngushtë me origjinën, pjesën bimore të përdorur dhe kontrollin e përbërësve natyralë të vajit esencial.
Berberina është një alkaloid izokinolinik me ngjyrë të verdhë, i pranishëm natyrshëm në disa bimë të gjinisë Berberis dhe në specie të tjera botanike. Në suplemente ushqimore zakonisht paraqitet si substancë e izoluar ose si kripë, më shpesh berberinë HCl, e standardizuar për përmbajtje të lartë berberine. Mund të gjendet edhe si pjesë e ekstrakteve bimore ku etiketa deklaron sasinë e berberinës ose përqindjen e standardizimit. Formatet tipike të përdorimit janë kapsula, tableta dhe pluhur, shpesh me dozë të deklaruar në miligramë për porcion ditor. Në kozmetikë mund të shfaqet si përbërës i veçantë ose i lidhur me burimin botanik, dhe në listat INCI mund të ndeshet edhe si “Berberine Chloride”. Për shkak të natyrës së saj si përbërje bimore e izoluar, emërtimi në etiketë mund të variojë mes “berberinë”, “berberinë HCl” dhe emërtimeve të ekstrakteve të rrënjës/lëvores që e furnizojnë atë.
Ekstrakti i çajit jeshil është një përqendrim i përbërësve natyrorë të gjetheve të Camellia sinensis, i marrë zakonisht me ujë, etanol ose përzierje tretësish dhe më pas i tharë në pluhur ose i standardizuar në formë të lëngshme. Në suplementet ushqimore ai shfaqet shpesh si ekstrakt i standardizuar në polifenole/katekinë, me theks të veçantë te (-)-epigallocatechin-3-gallate (EGCG), dhe mund të jetë i dekafeinuar ose të ruajë një pjesë të kafeinës natyrale të çajit. Përbërja ndryshon sipas pjesës së bimës, mënyrës së përpunimit dhe raportit të ekstraktimit, ndaj etiketat mund të deklarojnë përqindje katekinash, EGCG ose polifenolesh. Në kozmetikë përdoret si lëndë bimore me emërtimin INCI Camellia Sinensis Leaf Extract, zakonisht në baza ujore, glicerinike ose hidro-glicolike, dhe futet në serumë, kremra, tonikë dhe maska. Mund të gjendet edhe si “green tea water” ose si fraksione të pasuruara me katekinë, në varësi të formulimit. Si lëndë e parë, ai lidhet me të njëjtën bimë që përdoret për çaj të gjelbër, të bardhë, oolong dhe të zi, por profili i ekstraktit varet nga procesi dhe standardizimi.
Tërfili i kuq (Trifolium pratense L.) është një bimë barishtore e familjes së bishtajoreve (Fabaceae), me lule rozë të mbledhura në koka lulesh. Në suplemente përdoret zakonisht si ekstrakt bimor nga majat e lulëzuara ose nga lulet, shpesh i standardizuar për përmbajtjen e izoflavoneve (p.sh. biochanin A, formononetin, daidzein, genistein). Ekstraktet gjenden në kapsula, tableta, pluhur ose pika, dhe në etiketim mund të shfaqen si “Trifolium pratense extract” ose si ekstrakt i lules/gjetheve. Në kozmetikë përdoret si ekstrakt i lules ose i gjetheve, i deklaruar me emrin INCI, dhe mund të jetë në bazë ujore, glicerinike ose hidroalkoolike. Në formulime topike shfaqet në serume, kremra dhe produkte për lëkurën ose skalpin, zakonisht si pjesë e përzierjeve botanike. Përbërja e ekstraktit ndryshon sipas pjesës së bimës, metodës së nxjerrjes dhe standardizimit.
Epimedium është emri i disa specieve të gjinisë Epimedium (Berberidaceae), të përdorura si lëndë bimore në suplemente ushqimore dhe, më rrallë, në kozmetikë. Në produkte gjendet zakonisht si pluhur i pjesëve ajrore ose si ekstrakt i përqendruar, shpesh i standardizuar për përmbajtjen e icariinës (një flavonoid shënues), p.sh. 10% ose 20%. Për shkak të ndryshimeve mes specieve dhe metodave të ekstraktimit, etiketat mund të shënojnë “Epimedium spp.” ose një specie të caktuar, si Epimedium brevicornum, E. sagittatum apo E. grandiflorum. Në suplemente paraqitet kryesisht në kapsula ose tableta, si ekstrakt i thatë, ndonjëherë i kombinuar me botanike të tjera. Në kozmetikë mund të shfaqet si ekstrakt i gjetheve/kërcellit me emërtim INCI, i përdorur në formula me bazë ujore ose hidroglikolike.
Gymnema (Gymnema sylvestre) është një bimë ngjitëse tropikale nga familja Apocynaceae, e përdorur në suplemente kryesisht si pluhur gjetheje ose si ekstrakt i gjetheve. Në etiketim, lënda e parë shfaqet shpesh si “Gymnema sylvestre leaf extract” ose “Gymnema sylvestre extract”, me ekstrakte të standardizuara sipas përmbajtjes së acideve gymnemike. Përbërja e ekstrakteve ndryshon sipas metodës së nxjerrjes dhe raportit të ekstraktimit, ndaj produktet mund të kenë profile të ndryshme të përbërësve natyrorë të bimës. Në kozmetikë, përdoret si përbërës botanik nën emërtimin INCI “Gymnema Sylvestre Leaf Extract”, zakonisht në formula ujore ose me glikol, si pjesë e serumeve, kremrave dhe produkteve të kujdesit të lëkurës. Në suplemente, zakonisht gjendet në kapsula ose tableta, si ekstrakt i thatë ose pluhur bimore.
Bifidobakteret (Bifidobacterium) janë baktere Gram‑pozitive, anaerobe, që i përkasin një gjinie të mikroorganizmave të pranishëm natyrshëm në traktin gastrointestinal të njeriut dhe të gjitarëve. Në suplemente ushqimore ato shfaqen zakonisht si kultura të gjalla të identifikuara në nivel specie dhe shpesh edhe në nivel strain-i, të deklaruara në etiketë me emërtim latin dhe numër/ kod strain-i. Për shkak të ndjeshmërisë ndaj oksigjenit dhe lagështisë, formatet e zakonshme janë kapsula ose pluhur me mbrojtje teknologjike (p.sh. matrica mbrojtëse ose mikroenkapsulim) dhe me deklarim të sasisë si CFU. Në kozmetikë, emri i gjinisë lidhet më shpesh me derivate të fermentimit, ku përdoren përbërës si Bifida Ferment Lysate ose filtrate të fermentit, pra materiale jo domosdoshmërisht me baktere të gjalla. Këto lëndë të fermentuara përdoren në formula ujore si serume, kremra dhe produkte për barrierën e lëkurës, zakonisht si përbërës bioteknologjikë të tretshëm në ujë. Në praktikë, “Bifidobacterium” në një listë përbërësish mund të nënkuptojë ose kulturë probiotike për përdorim oral, ose një derivat fermentimi për përdorim topik, ndaj forma e saktë varet nga deklarimi në etiketë.