
Markë franceze e dermokozmetikës, që ndërthur ekspertizën dermatologjike me inovacionin shkencor — pjesë e edicionit tonë të parë.
Zbulo markën →Produktet
Kërkime të ngjashme
Përbërës të lidhur
Bifidobakteret (Bifidobacterium) janë baktere Gram‑pozitive, anaerobe, që i përkasin një gjinie të mikroorganizmave të pranishëm natyrshëm në traktin gastrointestinal të njeriut dhe të gjitarëve. Në suplemente ushqimore ato shfaqen zakonisht si kultura të gjalla të identifikuara në nivel specie dhe shpesh edhe në nivel strain-i, të deklaruara në etiketë me emërtim latin dhe numër/ kod strain-i. Për shkak të ndjeshmërisë ndaj oksigjenit dhe lagështisë, formatet e zakonshme janë kapsula ose pluhur me mbrojtje teknologjike (p.sh. matrica mbrojtëse ose mikroenkapsulim) dhe me deklarim të sasisë si CFU. Në kozmetikë, emri i gjinisë lidhet më shpesh me derivate të fermentimit, ku përdoren përbërës si Bifida Ferment Lysate ose filtrate të fermentit, pra materiale jo domosdoshmërisht me baktere të gjalla. Këto lëndë të fermentuara përdoren në formula ujore si serume, kremra dhe produkte për barrierën e lëkurës, zakonisht si përbërës bioteknologjikë të tretshëm në ujë. Në praktikë, “Bifidobacterium” në një listë përbërësish mund të nënkuptojë ose kulturë probiotike për përdorim oral, ose një derivat fermentimi për përdorim topik, ndaj forma e saktë varet nga deklarimi në etiketë.
Vitamin C
Pretendime të miratuara
Boronica e kuqe (cranberry) është fruti i bimës Vaccinium macrocarpon (Ericaceae), një kokërr e kuqe me shije të theksuar të thartë, e përdorur si ushqim dhe si lëndë e parë për suplemente. Në produkte gjendet si pluhur fruti i tharë, si koncentrat lëngu, ose si ekstrakt i frutit, shpesh i standardizuar për përmbajtjen e polifenoleve, veçanërisht proantocianidinave (PAC), ku theksohen shpesh PAC të tipit A. Përbërja natyrore përfshin edhe antocianina, flavonole dhe acide organike, ndërsa përqendrimi i këtyre përbërësve ndryshon sipas kultivarit dhe mënyrës së përpunimit. Cranberry përdoret kryesisht në kapsula, tableta, pluhur për tretje, si dhe në forma të lëngshme; në kozmetikë mund të gjendet si ekstrakt fruti ose si përbërës aromatik në formula me origjinë bimore.
Pretendime të miratuara
N-acetilcisteina (NAC) është derivat i aminoacidit L-cisteinë, ku grupi amino është acetiluar; në etiketim mund të shfaqet edhe si N-acetyl-L-cysteine ose acetylcysteine. Është një përbërës i vogël organosulfurik, i tretshëm në ujë, që lidhet kimikisht me cisteinën e pranishme natyrshëm në proteina dhe në metabolizmin njerëzor. Në suplemente ushqimore zakonisht paraqitet si pluhur ose kapsula/tableta me NAC të pastër, ndonjëherë në kombinime me aminoacide të tjera. Në kozmetikë mund të gjendet si përbërës me emërtimin INCI “Acetyl Cysteine”, i përdorur në formula ujore si serumë ose produkte për kujdesin e lëkurës. Si lëndë e parë, NAC identifikohet shpesh me emrin kimik “acetylcysteine” dhe me numra standardë si CAS, ndërsa cilësia mund të variojë sipas pastërtisë dhe formës së furnizimit.
Koenzima Q10 është një benzoquinonë lipofile (ubiquinone-10), e pranishme natyrshëm në qelizat e njeriut dhe në shumë ushqime në sasi të vogla. Në suplemente ushqimore zakonisht ofrohet si ubiquinone (forma e oksiduar) ose ubiquinol (forma e reduktuar), të dyja të shpërndara në vajra ose të mikroenkapsuluara për formulime në kapsula të buta, kapsula ose pluhur. Në kozmetikë deklarohet shpesh me emrin INCI “Ubiquinone” dhe përdoret në emulsione si kremra fytyre, produkte për zonën e syve, serume dhe losione trupi. Si molekulë e tretshme në yndyrë, ajo formulohet zakonisht me fazë vajore dhe antioksidantë të tjerë të formulës për stabilitet. Në etiketim mund të shfaqet edhe si “ubidecarenone”, një emërtim i përdorur në disa tregje për të njëjtën substancë. Materiali kozmetik dhe ai për suplemente mund të prodhohen me fermentim ose sintezë dhe pastaj të standardizohen për pastërti.
Centella asiatica është një bimë barishtore e familjes Apiaceae, e njohur gjerësisht në kozmetikë si burim ekstraktesh bimore. Në formulime ajo shfaqet zakonisht si ekstrakt i pjesëve ajrore ose i gjetheve, i deklaruar me emra INCI si Centella Asiatica Extract ose Centella Asiatica Leaf Extract, si edhe me variante të tjera të së njëjtës origjinë botanike. Ekstraktet mund të jenë të përgatitura me ujë, glicerinë ose tretës të tjerë kozmetikë dhe shpesh standardizohen ndaj fraksioneve triterpenike karakteristike, të përmendura në literaturë si “centelloside” (p.sh. asiaticoside, madecassoside) ose si ekstrakt i titruar. Në produkte të kujdesit të lëkurës përdoret në tekstura të ndryshme si kremra, serume, xhele dhe emulsione, ku integrohet si komponent botanik i fazës ujore ose si ekstrakt i tretur. Në etiketim mund të gjenden edhe forma të lidhura me kulturë qelizore (p.sh. callus/meristem cell culture) ose ujë gjethesh, të cilat mbeten materiale të prejardhura nga e njëjta bimë. Në suplementet ushqimore, kur përdoret, zakonisht paraqitet si ekstrakt bimor në kapsula ose pluhur, me specifikime të ndryshme sipas prodhuesit.
Kolina është një përbërës organik i tretshëm në ujë, i grupuar shpesh me vitaminat e kompleksit B, dhe gjendet natyrshëm në ushqime si vezët, mishi, peshku dhe bishtajoret, si edhe në organizëm si pjesë e fosfolipideve. Në suplemente përdoret si kolinë bitartrat, kolinë klorid, alfa-GPC (L-alfa-glicerilfosforilkolinë) ose citikolinë (CDP-kolinë), si dhe në formën e lecitines që furnizon fosfatidilkolinë. Në etiketim mund të shfaqet edhe si “kolinë totale” e llogaritur nga këto burime. Në kozmetikë, derivatet e kolinës dhe fosfolipidet mund të përdoren në formula si komponentë të sistemeve liposomale ose si pjesë e përzierjeve kondicionuese, zakonisht në produkte leave-on ose rinse-off. Kolina gjendet zakonisht në kapsula, tableta, pluhur ose lëngje, shpesh e kombinuar me fosfolipide ose përbërës të tjerë të matricës lipidike. Përbërja dhe përqendrimi varen nga forma kimike dhe nga mënyra e standardizimit të lëndës së parë.
Stimulues natyral i sistemit nervor qendror.
Antioksidant i tretshëm në yndyrë që mbron qelizat nga dëmtimi oksidativ.
Pretendime të miratuara