
Markë franceze e dermokozmetikës, që ndërthur ekspertizën dermatologjike me inovacionin shkencor — pjesë e edicionit tonë të parë.
Zbulo markën →Produktet
Kërkime të ngjashme
Përbërës të lidhur
Bifidobakteret (Bifidobacterium) janë baktere Gram‑pozitive, anaerobe, që i përkasin një gjinie të mikroorganizmave të pranishëm natyrshëm në traktin gastrointestinal të njeriut dhe të gjitarëve. Në suplemente ushqimore ato shfaqen zakonisht si kultura të gjalla të identifikuara në nivel specie dhe shpesh edhe në nivel strain-i, të deklaruara në etiketë me emërtim latin dhe numër/ kod strain-i. Për shkak të ndjeshmërisë ndaj oksigjenit dhe lagështisë, formatet e zakonshme janë kapsula ose pluhur me mbrojtje teknologjike (p.sh. matrica mbrojtëse ose mikroenkapsulim) dhe me deklarim të sasisë si CFU. Në kozmetikë, emri i gjinisë lidhet më shpesh me derivate të fermentimit, ku përdoren përbërës si Bifida Ferment Lysate ose filtrate të fermentit, pra materiale jo domosdoshmërisht me baktere të gjalla. Këto lëndë të fermentuara përdoren në formula ujore si serume, kremra dhe produkte për barrierën e lëkurës, zakonisht si përbërës bioteknologjikë të tretshëm në ujë. Në praktikë, “Bifidobacterium” në një listë përbërësish mund të nënkuptojë ose kulturë probiotike për përdorim oral, ose një derivat fermentimi për përdorim topik, ndaj forma e saktë varet nga deklarimi në etiketë.
Kolina është një përbërës organik i tretshëm në ujë, i grupuar shpesh me vitaminat e kompleksit B, dhe gjendet natyrshëm në ushqime si vezët, mishi, peshku dhe bishtajoret, si edhe në organizëm si pjesë e fosfolipideve. Në suplemente përdoret si kolinë bitartrat, kolinë klorid, alfa-GPC (L-alfa-glicerilfosforilkolinë) ose citikolinë (CDP-kolinë), si dhe në formën e lecitines që furnizon fosfatidilkolinë. Në etiketim mund të shfaqet edhe si “kolinë totale” e llogaritur nga këto burime. Në kozmetikë, derivatet e kolinës dhe fosfolipidet mund të përdoren në formula si komponentë të sistemeve liposomale ose si pjesë e përzierjeve kondicionuese, zakonisht në produkte leave-on ose rinse-off. Kolina gjendet zakonisht në kapsula, tableta, pluhur ose lëngje, shpesh e kombinuar me fosfolipide ose përbërës të tjerë të matricës lipidike. Përbërja dhe përqendrimi varen nga forma kimike dhe nga mënyra e standardizimit të lëndës së parë.
Tërfili i kuq (Trifolium pratense L.) është një bimë barishtore e familjes së bishtajoreve (Fabaceae), me lule rozë të mbledhura në koka lulesh. Në suplemente përdoret zakonisht si ekstrakt bimor nga majat e lulëzuara ose nga lulet, shpesh i standardizuar për përmbajtjen e izoflavoneve (p.sh. biochanin A, formononetin, daidzein, genistein). Ekstraktet gjenden në kapsula, tableta, pluhur ose pika, dhe në etiketim mund të shfaqen si “Trifolium pratense extract” ose si ekstrakt i lules/gjetheve. Në kozmetikë përdoret si ekstrakt i lules ose i gjetheve, i deklaruar me emrin INCI, dhe mund të jetë në bazë ujore, glicerinike ose hidroalkoolike. Në formulime topike shfaqet në serume, kremra dhe produkte për lëkurën ose skalpin, zakonisht si pjesë e përzierjeve botanike. Përbërja e ekstraktit ndryshon sipas pjesës së bimës, metodës së nxjerrjes dhe standardizimit.
Lactobacillus është një gjini bakteresh të acidit laktik (LAB) që gjenden natyrshëm në ushqime të fermentuara dhe në mikrobiotën e njeriut. Në suplementet ushqimore përdoret zakonisht si kulturë probiotike e identifikuar saktë me gjini, specie dhe shpesh edhe me kodin e shtamit, ndërsa doza shprehet zakonisht në CFU (njësi formuese kolonish). Në vitet e fundit, shumë specie që më parë quheshin “Lactobacillus” janë riklasifikuar në gjini të reja (p.sh. Lactiplantibacillus, Lacticaseibacillus, Limosilactobacillus), ndaj në etiketa mund të shfaqen emërtime të vjetra dhe të reja për të njëjtat mikroorganizma. Në produkte, këto kultura paraqiten si pluhur i liofilizuar në kapsula, qese pluhuri ose tableta, shpesh të kombinuara me prebiotikë ose me shtame të tjera bakteriale. Në kozmetikë, termi “Lactobacillus” mund të shfaqet edhe si pjesë e fermentimeve ose filtrateve të fermentimit (INCI), ku materiali nuk është domosdoshmërisht kulturë e gjallë. Për shkak se “Lactobacillus” është një emërtim i gjerë në nivel gjinie, cilësia dhe karakteristikat e përbërësit varen nga specia dhe shtami i deklaruar në etiketë.
Kolagjeni është një familje proteinash fibroze që gjenden natyrshëm në indet lidhëse të kafshëve dhe, në produktet për konsum, merret zakonisht nga burime bovine, derri ose detare. Në suplemente përdoret shpesh si kolagjen i hidrolizuar, i njohur edhe si “collagen peptides”, ku proteina është ndarë në peptide më të vogla për t’u tretur dhe për t’u përzier lehtë në pluhur, kapsula, tableta ose pije. Në etiketim mund të shfaqet si “hydrolyzed collagen” ose “collagen peptides”, ndërsa për origjinën mund të specifikohet “marine”, “bovine” ose “porcine”. Në kozmetikë, kolagjeni zakonisht paraqitet me emrin INCI “Hydrolyzed Collagen” dhe përdoret në formula ujore si serum, krem ose maskë, shpesh në përqendrime të ulëta dhe në kombinim me humektantë e polimere film-formuese. Si lëndë e parë, ai është një përzierje aminoacidesh, peptidesh dhe proteinash, me karakteristika që varen nga burimi dhe shkalla e hidrolizës. Për shkak të natyrës së tij proteinike, produktet me kolagjen mund të kenë aromë ose shije karakteristike, ndaj shpesh ofrohen edhe versione të aromatizuara.
Vitamina D3 (kolekalciferoli) është një vitaminë e tretshme në yndyrë, e pranishme natyrshëm në organizëm dhe në disa ushqime me origjinë shtazore. Në suplemente ushqimore përdoret zakonisht si kolekalciferol, i tretur në vaj dhe i dozuar në mikrogramë (µg) ose në njësi ndërkombëtare (IU), në kapsula të buta, pika ose tableta. Lënda e parë mund të vijë nga lanolina (yndyra e leshit të deles) ose nga burime vegane përmes fermentimit dhe më pas përpunimit. Në formulime kozmetike mund të shfaqet si përbërës në sasi të vogla, zakonisht i listuar në etiketë me emrin INCI “Cholecalciferol”. Si substancë, është një derivat i steroleve me strukturë lipofile, ndaj shpesh kombinohet me bartës vajorë për stabilitet dhe shpërndarje. Në produkte, emërtimi “D3” përdoret për ta dalluar nga vitamina D2 (ergokalciferoli), që është një formë tjetër e vitaminës D.
Pretendime të miratuara
Pretendime të miratuara
Inozitoli është një poliol (alkool sheqeri) me gjashtë atome karboni, i njohur kimikisht si cikloheksanheksol, që gjendet natyrshëm në organizëm dhe në shumë ushqime bimore. Ai ekziston në disa izomere, ku myo-inozitoli është forma më e përhapur, ndërsa D-chiro-inozitoli shfaqet më rrallë dhe përdoret veçmas ose në kombinime të përcaktuara në suplemente. Në produktet ushqimore dhe suplementet, inozitoli paraqitet zakonisht si pluhur i tretshëm ose kapsula/tableta, shpesh si myo-inozitol, D-chiro-inozitol ose si derivate të fosforiluara si inozitol heksafosfat (IP6/fitat). Në kozmetikë, ai shënohet me emrin INCI “INOSITOL” dhe përdoret në formula për fytyrën, trupin dhe flokët, zakonisht në përqendrime të ulëta si pjesë e fazës ujore. Për shkak të natyrës së tij shumë-hidrofile, integrohet lehtësisht në serume, kremra, tonikë dhe produkte leave-in për flokët. Në formulime, mund të gjendet edhe si pjesë e komplekseve me përbërës të tjerë hidratues ose kondicionues.
Farat e koprës janë frutat e thata (të quajtura shpesh “fara”) të bimës aromatike Foeniculum vulgare, të pasura me vajra esencialë dhe përbërës aromatikë tipikë të familjes Apiaceae. Në suplemente përdoren si farë e bluar, si pluhur, si ekstrakt i standardizuar ose si tinkturë, me profile që ndryshojnë sipas varietetit dhe mënyrës së nxjerrjes. Në kozmetikë shfaqen kryesisht si ekstrakt i farës, me emërtimin INCI Foeniculum Vulgare Seed Extract, zakonisht si ekstrakt me tretës (p.sh. glicerinë/ujë) i integruar në formula të lëngshme. Përbërja aromatike mund të përfshijë edhe përbërës natyralë si estragoli, ndaj produktet e ndryshme mund të kenë karakteristika të ndryshme organoleptike. Në praktikë gjendet në kapsula, çajra/infuzione, pika, si edhe në produkte kujdesi për lëkurën ku ekstrakti përdoret në përqendrime të ulëta. Si lëndë bimore, cilësia lidhet ngushtë me origjinën, pjesën bimore të përdorur dhe kontrollin e përbërësve natyralë të vajit esencial.
Vitamin C
Pretendime të miratuara