
Markë franceze e dermokozmetikës, që ndërthur ekspertizën dermatologjike me inovacionin shkencor — pjesë e edicionit tonë të parë.
Zbulo markën →Produktet
Kërkime të ngjashme
Përbërës të lidhur
Makronutrient thelbësor për ndërtimin dhe ruajtjen e masës muskulore dhe kockave.
Pretendime të miratuara
Pretendime të miratuara
Likopeni është një karotenoid (pigment natyror lipofil) me ngjyrë të kuqe, i pranishëm në domate dhe në fruta e perime të tjera të kuqe. Kimikisht është një hidrokarbur tetraterpenik (C40H56) me shumë lidhje dyfishe, që gjendet si izomerë all‑trans dhe cis. Në suplemente përdoret si likopen i izoluar ose si oleorezinë/ekstrakt domateje i standardizuar, shpesh i formuluar në softgel me vajra për ta mbajtur të tretshëm. Në etiketim mund të shfaqet edhe si “E160d” kur përdoret si ngjyrues ushqimor. Në kozmetikë përdoret në formula lipofile si serumë ose kremra, zakonisht i inkapsuluar ose i shpërndarë në fazën vajore për stabilitet dhe ngjyrë. Burimet industriale përfshijnë ekstraktin nga domatja dhe, në disa produkte, likopen të prodhuar nga mikroorganizma ose në forma të stabilizuara (p.sh. beadlets).
5-HTP (5-hidroksitriptofan) është një aminoacid natyror, jo-proteinogjen, që shfaqet si ndërmjetës në metabolizmin e L-triptofanit. Në organizëm ai formohet nga triptofani dhe më pas shndërrohet më tej në 5-hidroksitriptaminë (serotoninë), si pjesë e një rruge biokimike të mirëpërcaktuar. Në suplemente, 5-HTP përdoret zakonisht si përbërës i izoluar ose si përbërës i standardizuar nga farat e bimës Griffonia simplicifolia, ku ekstraktet mund të titrohen në përqindje të ndryshme të 5-HTP (p.sh. 20–98%). Lënda e parë paraqitet shpesh si pluhur i bardhë deri krem dhe më pas formulohet në kapsula, tableta ose pluhur për dozim. Në etiketim mund të shfaqet si “5-HTP” ose si “Griffonia simplicifolia seed extract” me deklarimin e sasisë së 5-HTP për porcion. Në kozmetikë, përdorimi i 5-HTP është më i rrallë dhe zakonisht lidhet me formulime të specializuara ku kërkohet një përbërës me identitet të saktë kimik.
Inozitoli është një poliol (alkool sheqeri) me gjashtë atome karboni, i njohur kimikisht si cikloheksanheksol, që gjendet natyrshëm në organizëm dhe në shumë ushqime bimore. Ai ekziston në disa izomere, ku myo-inozitoli është forma më e përhapur, ndërsa D-chiro-inozitoli shfaqet më rrallë dhe përdoret veçmas ose në kombinime të përcaktuara në suplemente. Në produktet ushqimore dhe suplementet, inozitoli paraqitet zakonisht si pluhur i tretshëm ose kapsula/tableta, shpesh si myo-inozitol, D-chiro-inozitol ose si derivate të fosforiluara si inozitol heksafosfat (IP6/fitat). Në kozmetikë, ai shënohet me emrin INCI “INOSITOL” dhe përdoret në formula për fytyrën, trupin dhe flokët, zakonisht në përqendrime të ulëta si pjesë e fazës ujore. Për shkak të natyrës së tij shumë-hidrofile, integrohet lehtësisht në serume, kremra, tonikë dhe produkte leave-in për flokët. Në formulime, mund të gjendet edhe si pjesë e komplekseve me përbërës të tjerë hidratues ose kondicionues.
Pretendime të miratuara
Kolagjeni është një familje proteinash fibroze që gjenden natyrshëm në indet lidhëse të kafshëve dhe, në produktet për konsum, merret zakonisht nga burime bovine, derri ose detare. Në suplemente përdoret shpesh si kolagjen i hidrolizuar, i njohur edhe si “collagen peptides”, ku proteina është ndarë në peptide më të vogla për t’u tretur dhe për t’u përzier lehtë në pluhur, kapsula, tableta ose pije. Në etiketim mund të shfaqet si “hydrolyzed collagen” ose “collagen peptides”, ndërsa për origjinën mund të specifikohet “marine”, “bovine” ose “porcine”. Në kozmetikë, kolagjeni zakonisht paraqitet me emrin INCI “Hydrolyzed Collagen” dhe përdoret në formula ujore si serum, krem ose maskë, shpesh në përqendrime të ulëta dhe në kombinim me humektantë e polimere film-formuese. Si lëndë e parë, ai është një përzierje aminoacidesh, peptidesh dhe proteinash, me karakteristika që varen nga burimi dhe shkalla e hidrolizës. Për shkak të natyrës së tij proteinike, produktet me kolagjen mund të kenë aromë ose shije karakteristike, ndaj shpesh ofrohen edhe versione të aromatizuara.
Pretendime të miratuara
Koenzima Q10 është një benzoquinonë lipofile (ubiquinone-10), e pranishme natyrshëm në qelizat e njeriut dhe në shumë ushqime në sasi të vogla. Në suplemente ushqimore zakonisht ofrohet si ubiquinone (forma e oksiduar) ose ubiquinol (forma e reduktuar), të dyja të shpërndara në vajra ose të mikroenkapsuluara për formulime në kapsula të buta, kapsula ose pluhur. Në kozmetikë deklarohet shpesh me emrin INCI “Ubiquinone” dhe përdoret në emulsione si kremra fytyre, produkte për zonën e syve, serume dhe losione trupi. Si molekulë e tretshme në yndyrë, ajo formulohet zakonisht me fazë vajore dhe antioksidantë të tjerë të formulës për stabilitet. Në etiketim mund të shfaqet edhe si “ubidecarenone”, një emërtim i përdorur në disa tregje për të njëjtën substancë. Materiali kozmetik dhe ai për suplemente mund të prodhohen me fermentim ose sintezë dhe pastaj të standardizohen për pastërti.
Tribulus terrestris është një bimë barishtore e familjes Zygophyllaceae, e njohur në literaturë botanike si “puncture vine”, me pjesë të përdorura në produkte që përfshijnë frutin, pjesët ajrore dhe rrënjën. Në suplemente ushqimore zakonisht gjendet si pluhur bime ose si ekstrakt i thatë, shpesh i standardizuar për përmbajtje saponinash steroidale (p.sh. furostanol glycosides) dhe ndonjëherë i deklaruar me përqindje të protodioscin-it, në varësi të pjesës së bimës dhe origjinës. Përbërja kimike e ekstrakteve mund të ndryshojë ndjeshëm sipas “chemotype”-it, metodës së ekstraktimit dhe standardizimit, ndaj në etiketë mund të shfaqen raporte ekstrakti (p.sh. DER) ose përqindje të fraksioneve. Në kozmetikë mund të haset si ekstrakt bimore për përdorim topik, i listuar me emërtim INCI sipas pjesës së bimës (p.sh. ekstrakt rrënje ose ekstrakt frut/kërcell). Në formulime, zakonisht kombinohet me ekstrakte të tjera botanike dhe bartës si maltodekstrina, ndërsa në produkte topike mund të jetë pjesë e serumeve, kremrave ose tonikëve me ekstrakte bimore.